Skip to Content
Leuvense bedrijven dringen maatschappelijke schade e-commerce terug

Leuvense bedrijven dringen maatschappelijke schade e-commerce terug

Ambitie voor 2018: 150.000 thuisleveringen minder

In Leuven maken een aantal bedrijven er een prioriteit van om de schade van e-commerce terug te dringen. En de resultaten zijn verbluffend. Meer dan 13.000 Leuvenaars zweren intussen thuisleveringen al af. Samen zorgen zij voor minder files, luchtvervuiling, geluidsoverlast en CO2-uitstoot als gevolg van thuisleveringen. Een technologisch snufje is de succesfactor in dit verhaal.

Joris Beckers becijferde enkele weken geleden in zijn doctoorraatsstudie dat de maatschappelijke schade van e-commerce zo’n 45.000 euro per dag kost. De schade valt echter niet alleen in euro’s te meten: ook de luchtkwaliteit en de mobiliteit gaat erop achteruit door de tienduizenden leveringen die elke dag weer aan huis worden geleverd. Een steeds groter wordende groep van prominente Leuvense bedrijven wil daar paal en perk aan stellen. Daarvoor werken ze samen met het Leuvense Bringme.

Technologie als oplossing

Het Leuvense technologiebedrijf Bringme bracht drie jaar geleden al een innovatief systeem op de markt dat thuisleveringen overbodig maakt en tegelijk retourzendingen kan bundelen. De Bringme Box heeft intussen zijn weg gevonden naar bedrijven, overheidsgebouwen, appartementsgebouwen en universiteiten. De gebruikers laten hun bestellingen leveren in de Bringme Box op het werk zodat al die private leveringen gebundeld geleverd worden. Individuele thuisleveringen zijn dus niet meer nodig, daardoor daalt het aantal (overbodige) ritten van koerierdiensten in de stad aanzienlijk.

13.000 Leuvenaars zweren thuisleveringen af

Doordat meerdere Leuvense bedrijven de krachten bundelen, speelt Leuven een voortrekkersrol in het terugdringen van de maatschappelijke schade van e-commerce. Drie jaar geleden ontrolde Bringme een netwerk van slimme boxen in Leuven, goed voor een investering van 475.000 euro. Bij verschillende leden van Leuven Klimaatneutraal 2030 werden toen Bringme Boxen geïnstalleerd, zoals bij KU Leuven, KBC, UZ Leuven, Acerta en de Provincie Vlaams-Brabant. Na 12 maanden werden al 34.000 ritten vermeden dankzij het netwerk van Bringme Boxen. Door het succes sloten vele bedrijven (Imec, Commscope, Waterview, de Hoorn, Eandis, Materialise, ADD, Boerenbond, Groep T,…)  en gebruikers zich aan. Vandaag bundelen maar liefst 13.521 Leuvenaars hun leveringen in de box. Bringme wil in 2018 voor 150.000 uitgespaarde ritten gaan. De nieuwe functionaliteit van retourneren via de box zal daar ongetwijfeld bij helpen.

Jo Vandebergh, CEO van Bringme: “De bedrijven die het systeem van het eerste uur omarmden, hebben ondertussen beslist om Bringme ook op andere locaties aan te bieden. Voor de KU Leuven betekent dat bijvoorbeeld dat alle 40.000 studenten vanaf 2018 potentiële gebruikers van Bringme worden, want alle studenten krijgen op verschillende locaties toegang tot het systeem. Dat moet ervoor zorgen dat Bringme vanaf 2018 alleen al in Leuven 150.000 thuisleveringen en retourzendingen van de weg kan halen. Dat is een niet te onderschatten vermindering van de CO2-uitstoot, luchtvervuiling en een verdere stroomlijning voor de zachte mobiliteit in de Leuvense binnenstad.” 

Over BRINGME

Bringme is een Belgisch technologiebedrijf dat de manier waarop we dingen verzenden en ontvangen voorgoed verandert. Dat doet het aan de hand van een netwerk van slimme boxen die gekoppeld zijn aan een mobiele app. Via het door Bringme ontwikkelde Last Inch Operating System (LIOS) is het mogelijk om altijd iets te ontvangen, verzenden, retourneren, uit te lenen of te delen.

De Box functioneert als een mini logistieke hub waardoor bedrijven de logistieke processen van medewerkers en leveranciers volledig geautomatiseerd kunnen laten verlopen.  Koeriers kunnen zowel privé als zakelijke pakketjes in de Box afleveren, medewerkers kunnen ook via de Box hun e-commerce bestelling retourneren, collega’s kunnen dingen overhandigen aan elkaar,… 

In residentiële gebouwen fungeert de Box als de brievenbus 2.0 waarmee zelfs minder courante afvalfracties zoals e-waste, spaarlampen, batterijen ed opgehaald kunnen worden.

Het netwerk van Bringme Boxen breidt zich razendsnel uit over België, Nederland, Luxemburg en Groot-Brittannië. Bij honderden bedrijven, appartementen, ziekenhuizen en schoolcampussen maken mensen gebruik van dit Belgische product.

www.bringme.com

jo.vandebergh@bringme.com - Chief Enabling Officer
liesbet.creemers@bringme.com - Chief Operating Officer
tim.driesen@bringme.com - Creative Director

BRINGME
Bondgenotenlaan 138
3000 Leuven