De apotheek van de toekomst is altijd van wacht

Woensdag 9 november 2016 — De apotheek van de toekomst staat in Gent. Wat die apotheek zo bijzonder maakt? Je kan er sinds kort je bestelling uit de muur halen, ook na de openingsuren. Het enige dat je daarvoor nodig hebt is je smartphone. Het is apotheek Blindeman Ciska die samen met Bringme zorgt voor de uitrol van de nieuwe technologie in België. Het Leuvense technologiebedrijf is met het initiatief niet aan zijn proefstuk toe. De Bringme Box die in de apotheek staat, is ook al terug te vinden in verschillende bedrijven, ziekenhuizen en campussen. De boxen worden ook gebruikt voor het SHOP & HOP-initiatief waarmee je handenvrij kan winkelen in de Gentse binnenstad. 

Apotheek 2.0

Apotheek Blindeman Ciska is een begrip in de buurt van Gent: Annemie Vande Rostyne staat er al dertig jaar achter de apothekerstoonbank. In die tijd heeft ze het vak erg zien veranderen. “Het is binnen elke vorm van dienstverlening essentieel om rekening te houden met de noden van de klant”, zegt Annemie Vande Rostyne. “In de afgelopen dertig jaar is het leven van de mensen veranderd: meer dan ooit is iedereen druk bezig. Wij merken de laatste jaren meer en meer dat de standaard openingsuren niet voldoen. Het gebeurde regelmatig dat we de apotheek eerder openden of langer bleven om patiënten toch van hun bestelling te voorzien.”

Een half jaar geleden gaf Annemie het stokje door aan haar dochter Ciska. Die zocht naar een manier om de servicetraditie van haar mama verder te zetten en de apotheek uit te rusten met de nieuwste technologieën. Nadat ze tijdens een vakantie in Frankrijk een apotheek zag met een automaat waar patiënten na de openingsuren producten zonder voorschrift kunnen afhalen, en vader Blindeman kort daarna over Bringme las, werd snel besloten om bij de verbouwing een Bringme Box in de gerenoveerde apotheek te integreren in het sas tussen de voordeur en de toegangsdeur van de apotheek.

“Patiënten kunnen dankzij de Bringme Box langslopen wanneer hen dat het beste uitkomt, ook buiten de reguliere openingsuren”, legt Ciska Blindeman uit. “De extra dienst is niet enkel interessant voor werkende mensen; ook de Gentse studenten zijn vragende partij. Vaak zitten ze de hele dag in de les en hebben ze ook nog allemaal sociale verplichtingen daarna, waardoor ze niet altijd tijdens de openingsuren naar de apotheek kunnen.”

Veilig en discreet

Het systeem werkt zeer eenvoudig, is veilig en bovendien ook erg discreet. Klanten doen op voorhand hun bestelling en de apotheek legt die klaar in de Bringme Box. Via hun smartphone weten ze perfect wanneer hun bestelling klaarligt en krijgen ze toegang tot het compartiment van de Bringme Box waar de medicijnen of andere bestellingen inzitten. “En ook wij zien live wanneer iemand zijn aankopen heeft opgehaald, super handig”, besluit Ciska.

Bringme merkt dat de interesse ook groot is bij andere apothekers. Liesbeth Creemers, COO van Bringme: “We worden de laatste tijd regelmatig spontaan benaderd worden door apothekers die op zoek zijn naar een oplossing om langer open te blijven zonder ook effectief aanwezig te moeten zijn. Daarbij zijn ze altijd aangenaam verrast dat een Bringme Box veel meer is dan een automaat, door het gebruiksgemak en de persoonlijke communicatie is het een echte verlenging van je service.”